Rouwverwerking

Heeft u een groot verlies geleden en vindt u het moeilijk de draad weer op te pakken? U hoeft daarbij niet alleen te denken aan het verlies van een dierbare, er zijn veel meer situaties waarin verlies diep kan ingrijpen. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding, een breuk met uw kinderen, ziekte of het afsluiten van uw werkzame leven of van toekomstverwachtingen.

Verwerking van verlies

Rouw is de verwerking van dat verlies. Het is geen ziekte, maar een normale aanpassing aan het verlies, wat gepaard gaat met een achtbaan van allerlei gevoelens en emoties. De ene dag kunt u bijna uw bed niet uit komen, de andere dag heeft u het idee dat het aardig gaat. U blijft piekeren; als u dit of dat gedaan zou hebben, was het dan anders gegaan? U praat het liefst heel de dag over uw overleden partner, maar de mensen om u heen zijn niet meer zo vol aandacht. U mist hem of haar zo ontzettend dat het lichamelijk pijn doet. De mensen om u heen vinden dat u verder moet met uw leven, vooruit kijken, maar hoe doet u dat? En is dat eigenlijk wel wat u zelf wilt? En bij een scheiding, wordt u verteerd door boosheid en verdriet, het onrecht dat u is aangedaan? Of bij ziekte, doet uw lichaam niet meer wat u wilt, u bent beperkt en afhankelijk geworden en lukt het niet om dit te accepteren? Zomaar een greep uit wat mensen mij vertellen.

Nieuwe realiteit

En naast deze achtbaan staat u ook nog voor de taak u aan te passen aan de nieuwe realiteit waarbij de ander voor altijd weg is of de oude situatie niet meer terug komt. In mijn praktijk sta ik samen met u stil bij uw gevoelens en kijken we terug naar wat er was en zoeken we naar uw kracht om verder te leven. Een verlies verwerken doet iedereen op zijn eigen manier, er is geen goed of fout. U krijgt bij mij de gelegenheid om te rouwen op een manier die bij u past en zoals u dat wilt, in uw eigen tempo!

Hulp bij rouwverwerking

Hulp bij rouwverwerking is helemaal niet vreemd. In onze maatschappij waarin iedereen aldoor sterk moet zijn, is vaak geen plek voor rouwverwerking. We zijn dat eigenlijk een beetje verleerd. Wanneer u vastloopt in dit rouwproces of het moeilijk vindt dit met anderen te delen, aarzel dan niet en meldt u gerust aan!

Lichaamsgericht werken

Naast genoemde contextuele therapie maak ik bij rouwverwerking onder andere gebruik van lichaamsgericht werken. Rouw gaat vaak gepaard met lichamelijke symptomen. De lichaamsgerichte benadering gaat ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De bewustwording van deze symptomen draagt bij aan uw herstel en groei.

Neem gerust contact op als u meer informatie nodig heeft of een afspraak wil maken!